Owoce liofilizowane
- 26. kwietnia 2023
- Encyklopedia
Definicja
Kiedy owoce poddawane są procesowi liofilizacji, jest to proces, który usuwa wilgoć, ale zachowuje ich wartość odżywczą. Z tego powodu wiele marek spożywczych stosuje tę metodę, aby zachować żywność bez utraty składników odżywczych. Metoda liofilizacji usuwa 98% wilgoci z owoców i warzyw.
Różnice między liofilizacją a zwykłym suszeniem owoców
Suszone owoce
Konwencjonalne suszenie owoców, zwłaszcza w wyższych temperaturach, może prowadzić do degradacji witamin i zmniejszyć korzyści, jakie organizm czerpie z ich spożywania.
Liofilizowane owoce
Liofilizacja znacznie lepiej zachowuje kształt i kolor owoców, dzięki czemu mogą one wyglądać smaczniej. Ponieważ liofilizowane owoce oznaczają, że zachowują ponad 90% swoich składników odżywczych, są tak samo zdrowe jak świeże owoce. Proces ten wydłuża również ich trwałość, co oznacza, że mogą być przechowywane przez lata, a nie tylko przez kilka dni. Liofilizowane owoce mają również niesamowitą chrupkość.
Jak działa proces liofilizacji?
Proces liofilizacji odbywa się poprzez sublimację. Owoce są najpierw zamrażane, a następnie poddawane ciśnieniu próżniowemu. Powoduje to unoszenie się kryształków lodu, szybko przekształcając je ze stałego lodu w parę wodną. Proces ten usuwa wodę znacznie skuteczniej niż zwykłe suszenie.
Zawartość wody w owocach i ich wartości odżywcze zostają skondensowane i zachowane bez naruszania struktury owoców. Dzięki temu ta technika konserwacji żywności jest szczególnie odpowiednia dla miękkich owoców, które mają stosunkowo niską zawartość cukru.