Owoce liofilizowane

Owoce liofilizowane
Czym są liofilizowane owoce? W naszym Outdoor od OUTDOORLIVE znajdziesz wszystkie niezbędne nazwy i połączenia ze świata sportu i outdooru.

Definicja

Kiedy owoce poddawane są procesowi liofilizacji, jest to proces, który usuwa wilgoć, ale zachowuje ich wartość odżywczą. Z tego powodu wiele marek spożywczych stosuje tę metodę, aby zachować żywność bez utraty składników odżywczych. Metoda liofilizacji usuwa 98% wilgoci z owoców i warzyw.

Różnice między liofilizacją a zwykłym suszeniem owoców

Suszone owoce

Konwencjonalne suszenie owoców, zwłaszcza w wyższych temperaturach, może prowadzić do degradacji witamin i zmniejszyć korzyści, jakie organizm czerpie z ich spożywania.

Liofilizowane owoce

Liofilizacja znacznie lepiej zachowuje kształt i kolor owoców, dzięki czemu mogą one wyglądać smaczniej. Ponieważ liofilizowane owoce oznaczają, że zachowują ponad 90% swoich składników odżywczych, są tak samo zdrowe jak świeże owoce. Proces ten wydłuża również ich trwałość, co oznacza, że mogą być przechowywane przez lata, a nie tylko przez kilka dni. Liofilizowane owoce mają również niesamowitą chrupkość.

Jak działa proces liofilizacji?

Proces liofilizacji odbywa się poprzez sublimację. Owoce są najpierw zamrażane, a następnie poddawane ciśnieniu próżniowemu. Powoduje to unoszenie się kryształków lodu, szybko przekształcając je ze stałego lodu w parę wodną. Proces ten usuwa wodę znacznie skuteczniej niż zwykłe suszenie.

Zawartość wody w owocach i ich wartości odżywcze zostają skondensowane i zachowane bez naruszania struktury owoców. Dzięki temu ta technika konserwacji żywności jest szczególnie odpowiednia dla miękkich owoców, które mają stosunkowo niską zawartość cukru.

lyofilizované potraviny
Źródło: Dreamstime.com
Tagi:
Autor artykułu
avatar

K. Mazurikova

Entuzjastka spędzania czasu na świeżym powietrzu, która od dziecka uwielbia sport. Jej ulubioną aktywnością jest bieganie, ale lubi też wędrówki na szczyty gór.


Więcej artykułów na blogu

Hamak

Hamak

11. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Merino

Merino

11. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Fotochromowe (szkło)

Fotochromowe (szkło)

11. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Windstopper

Windstopper

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Polartec

Polartec

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Ortholite (wkładka)

Ortholite (wkładka)

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Gore-Tex

Gore-Tex

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Nylon

Nylon

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Bawełna

Bawełna

14. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Cordura

Cordura

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Spandex

Spandex

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Skóra syntetyczna

Skóra syntetyczna

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Guma

Guma

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Primaloft

Primaloft

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Poliester

Poliester

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Stal nierdzewna

Stal nierdzewna

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Neopren

Neopren

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Softshell

Softshell

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Owoce liofilizowane

Owoce liofilizowane

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Napój jonowy (izotoniczny)

Napój jonowy (izotoniczny)

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Trenażer eliptyczny

Trenażer eliptyczny

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Trening funkcjonalny

Trening funkcjonalny

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Ekspander

Ekspander

26. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Moskitiera

Moskitiera

27. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Biwak

Biwak

27. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Trekking

Trekking

27. kwietnia 2023 K. Mazurikova
Freestyle (narty)

Freestyle (narty)

27. kwietnia 2023 K. Mazurikova
WoolNet® technologia

WoolNet® technologia

13. lipca 2023 K. Mazurikova
Dermizax

Dermizax

21. lipca 2023 K. Mazurikova
newsletter-background

Outdoorlive jest online

Śledź nas

Śledź nas, aby dowiedzieć się wszystkiego ważnego ze świata najlepszych marek outdoorowych.